Lauwersmeer

Tussen Dokkumer Nieuwe Zijlen en Lauwersoog 

 

Nieuwe Robbengat (7) 20 augustus 2022


Kaart Lauwersmeer

 

(Bron: Wikipedia.org Licentie: JanWillemvanAalst onder Creative Commons 3.0)

 

De nummers staan (tussen haakjes) bij foto's in dit bericht:

 

1:  Jachthaven Lunegat in Dokkumer Nieuwe Zijlen

2:  Uitkijktoren Reiddomp in het Diepsterbos
3:  De Slenk richting Zoutkamp

4:  Zuidelijke Ballastplaat

5:  Eiland Schoenerbult

6:  Voormalige veerhaven Oostmahorn en vakantiepark Esonstad

7:  Nieuwe Robbengat

8:  Havens van Lauwersoog

9:  Senneroog aan het Dokkumerdiep


Het Lauwersmeergebied

 

Senneroog (9) 19 april 2022

 

Het Lauwersmeer is ontstaan door het afsluiten van de Lauwerszee in 1969. Behalve de havenplaats Lauwersoog, het militair oefengebied Marnewaard en nog enkele vakantieparken is het grootste deel Natura 2000 gebied. Er grazen Schotse Hooglanders en Konikpaarden en het is een belangrijk vogelgebied. Ook de zeearend heeft zich hier gevestigd.

 

De zeearend is hoog in de lucht ook vanaf het water te zien

 

Schotse Hooglanders langs het Zoutkamperril

 

Wij kennen het Lauwersmeer van vaartochten met onze vorige schepen van en naar zee. Vaak legden wij aan in Lauwersoog of in Dokkumer Nieuwe Zijlen. Die laatste haven werd vanaf 2018 de thuishaven voor onze motorzeiler en vanaf 2022 voor de sloep. Het was een eind van huis, maar we waren gek op deze mooie en rustige haven in de natuur.

 

Flip op de vaste ligplaats in jachthaven Lunegat in Dokkumer Nieuwe Zijlen (1). 15 juni 2022

 

 

 

Op loopafstand van de haven Lunegat ligt het Diepsterbos. In dat bos staat sinds 2022 de uitkijktoren Reiddomp. Vanaf die 25 m hoge toren is het gehele natuurgebied te overzien. Bij helder zicht zijn achter de zeedijk op de horizon zelfs het bos en de twee vuurtorens op Schiermonnikoog te onderscheiden. 

 

 

Uitkijktoren Reiddomp (2) 20 juli 2023

(Reiddomp is Fries voor Roerdomp)

Uitzicht vanaf de uitkijktoren Reiddomp (2). 19 juli 2023

Op de voorgrond het Dokkumerdiep, daarachter het eiland Senneroog (9).

 

Vanaf onze thuishaven was het een half uur varen over het Dokkumerdiep tot aan het Lauwersmeer. Op het Lauwersmeer kan al bij een matige wind een lastige golf ontstaan. Als die golf opzij inkomt kan de sloep gaan slingeren. De wind bepaalde onze vaarroute, zo veel mogelijk langs hogerwal.

Op het Lauwersmeer varen ook grotere schepen zoals de garnalenkotters naar en van Zoutkamp.

 

De UK 77 op de Slenk (3) op weg naar zee. 29 augustus 2022

 

Met de kleine sloep het Lauwersmeer opvaren vanaf het Dokkumerdiep voelde aan als het zeegat uitvaren, de grote leegte in! Vooral omdat de dijk tussen meer en zee niet opviel.

 

De leegte ervaren, hier bij Ostmahorn (6). 21 augustus 2023
Op de horizon de zeedijk met helemaal rechts de spuisluizen bij Lauwersoog.

 


Aanlegplekken 

 

Op een bovenstaande foto is een aanlegsteiger op de Slenk te zien. Deze steigers zijn ook aanwezig langs het Dokkumerdiep en bij de Zuidelijke Ballastplaat (4). Langs het Lauwersmeer zijn alle oevers en bijna alle zijtakken afgesloten natuurgebied.  In de jachthavens is altijd wel een plekje om aan te leggen. Aanleggen op het meer zelf is alleen mogelijk aan een meerboei. Die zijn dan bij mooi weer al gauw bezet! Voor anker gaan kan uiteraard ook, maar dat hebben wij met de sloep hier niet gedaan. Vastmaken aan een meerboei was zo makkelijk!

 

Meerboei bij de Schoenerbult (5). 17 mei 2022

 

Aan een meerboei in het Nieuwe Robbengat (7). 24 juni 2023

 

Wij voeren meestal vanuit de thuishaven naar één van de meerboeien of naar de binnenhaven van Lauwersoog. In Lauwersoog deed een wandeling langs buitenhaven en Waddenzee ons weer terugdenken aan de vele keren dat wij hier de zee opgingen of van vaarvakanties terugkeerden. 

 

Aan de passantensteiger onderaan de dijk bij jachthaven Noordergat in Lauwersoog (8). 4 september 2023

 

Die wandeling had vaak terrasbezoek aan het water als doel, bij de museumhaven, bij de buitenhaven of met een grandioos uitzicht over de Waddenzee vanaf de Zeedijk.

 

 

Terrassen van "Het Booze Wijf" in Lauwersoog en van "Waddengenot" op de Zeedijk. 


Tot slot

 

Het weer kan op het Lauwersmeer totaal anders uitvallen dan de weersvoorspelling aangeeft.  Het Lauwersmeer ligt tegen de Waddenzee en dat heeft zijn invloed. Er staat vaak meer wind. Zeewind kan aanlandige wind versterken of aflandige wind doen omslaan. Soms ontstaan daarbij niet voorspelde buien. Het is er altijd koeler dan in het binnenland.

Wij zijn meer dan één keer voortijdig naar huis gereden omdat het weer ons tegenviel. Een sloep is nou eenmaal een mooi-weer-boot. In oktober en zeker in april kan het aan de noordkust ronduit koud zijn.

 

Nabij Senneroog (9) 12 september 2022

De lager staande zon gaf al een herfstgevoel, het seizoen liep ten einde.

 

Wij hebben in april 2024 het Lauwersmeergebied verlaten. Het was te ver van huis om even op een sloep te zijn.

Varen op het Lauwersmeer was voor ons een mooie overgang tussen het zeezeilen t/m 2016 en het sloepvaren in de Wieden vanaf 2024. We zullen er aan blijven denken.


Pagina gemaakt op 28 juni 2024