Arembergergracht en omgeving

Zwartsluis, Pikkersvaart, Boschwijde en Ronduite

 

Arembergergracht te noorden van Zwartsluis. 28 mei 2024


De Arembergergracht verbindt Zwartsluis met de Beulakerwijde. De naam komt van de Graaf van Aremberg, stadhouder van Friesland, Overijssel en Groningen. Deze liet op eigenkosten tussen 1560 en 1564 de Arembergergracht graven. De graaf had hierdoor financieel voordeel bij de turfwinning in het land van Vollenhove. 

De gracht begint bij de Arembergersluis in Zwartsluis en eindigt bij Ronduite, een buurtschap op de voormalige schans aan de Veneweg, de oude verbinding tussen Meppel en Vollenhove door het moerasveengebied.


Zwartsluis

 

Van de Arembergersluis Zwartsluis heb ik nu nog geen plaatjes.

 

Wij zijn al wel naar Zwartsluis gevaren, maar we hebben aangelegd in De Kolk. Hier is speciaal voor kleine boten een steiger gebouwd. Zo is vanuit de Wieden het centrum van Zwartsluis te bezoeken zonder door de sluis te moeten.

De Kolk is vanaf de Arembergergracht te bereiken via de Piepertkolk.

 

Aan de nieuwe steiger in De Kolk te Zwartsluis. 28 mei 2024

 

Zwartsluis bestond tot in de jaren 60 uit slechts een klein centrum op een voormalige schans uit de 16e eeuw. Toen was er verder alleen nog lintbebouwing langs toegangsstraten. Buiten de schans is later een "rondweg" aangelegd: Het Singel. Tussen de oorspronkelijke schans en de rondweg ligt nu nog steeds een watersingel die vroeger was verbonden met De Kolk in het laagveenmoeras. Eind 19e eeuw werd buiten Het Singel de gereformeerde kerk gebouwd. Pas in de jaren 60 van de vorige eeuw ontstond de eerste nieuwbouwwijk in dat "lage land". Een stuk aansluitend laagveen werd de Piepertkolk met een aansluiting op de Arembergergracht.

 

Tussen Piepertkolk en De Kolk lag sinds de jaren 60 een sloot die niet bevaarbaar was. In 2018 is hierover een brug in de Arembergerstraat gebouwd met een doorvaarthoogte van 1,90 m. Nu kunnen we naar De Kolk varen.

 

Piepertkolk en de sloot tussen Piepertkolk en De Kolk Zwartsluis. 28 mei 2024


Nabij Belt-Schutsloot

 

Arembergergracht tussen Belterwijde en Belt-Schutsloot. 28 mei 2024

 

De Arembergergracht heeft twee verschillende gedeeltes. Ten noorden van Belt-Schutsloot ligt het vaarwater door natuurgebied. Tussen Zwartsluis en Belt-Schutsloot is het een kaarsrecht kanaal met aan één zijde een weg en aan andere zijde natuur.

Nabij Belt-Schutsloot is een 1 km lange aanmeerplek.

6 mei 2024

In Belt-Schutsloot met links het sinds 2018 gesloten  restaurant De Belt. 24 juni 2024


Pikkersvaart 

 

 

Volgens de ANWB kaart is het kanowater. Maar de Pikkersvaart kan met een kleine sloep goed bevaren worden. Ook hier is de gemiddelde diepte rond de 1,30 m. Het is een kronkelige vaart in prachtige natuur. Op 24 mei werd er wel overal gemaaid. Maar toch zag ik een roerdomp staan en voor de boot een jonge ringslang zwemmen. Op deze vaart ga je vanzelf heel langzaam varen!

 

Tussen gemaaid land op de Pikkersvaart. 24 juni 2024

Door de gebruikte smartphone is de roerdomp op de rechterfoto slechts een lichtbruin streepje boven het gras.

 

Hé, wat kronkelt daar? Een jong ringslangetje! 24 juni 2024

Links zwemmend en rechts daarna uitrustend op een dotterblad (foto's uitvergroten door aanklikken)


Boschwijde bij Sint Jansklooster

 

Zicht op Sint Jansklooster. 24 juni 2024

 

De Pikkersvaart komt uit op de Boschwijde. Een plas tussen Arembergergracht en Sint Jansklooster. Ook dit water is rustig, je kan hier mooi voor anker gaan, maar het verkeer op de naastgelegen Veneweg is duidelijk hoorbaar. Aan de westzijde ligt Sint Jansklooster. De Watertoren is van verre waarneembaar. De op de foto zichtbare mastjes zijn van bootjes in een particuliere haven. Net zoals aan de Kleine Beulakerwijde is aan deze zijde van Sint Jansklooster geen aanlegplek beschikbaar om het plaatsje te bezoeken.  

 


Ronduite

 


Ronduite komt van het woord Redoute en dat betekent een militaire versterking. Overal in Nederland zijn in vorige eeuwen dergelijke schansen aangelegd, zo ook aan de Veneweg op de oude verbinding Meppel-Vollenhove. Nu is er ondermeer een camping en een huisjespark. De brug over de Arembergeracht heeft een doorvaarthoogte van 1,1 m.

 

Bukken! Geen tijd om alle bordjes te lezen!

Tijdens vaart in zuidelijke richting op 29 april 2024.

Na de brug aan de noordzijde zicht op de Beulakerwijde.

24 juni 2024


Pagina gemaakt op 25-06-2024